REFORMÁTUS KÖZÉPISKOLÁK TALÁLKOZÓJA

Ünnepi istentisztelettel megkezdődött a magyar református középiskolák 25. találkozója.

Tóth Barnával, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium igazgatójával beszélgettünk a találkozóról.

A magyar református középiskolák 25. találkozóját rendezi meg az iskola. A négy napos rendezvény fesztivál jellegű lesz, a város is látni fogja, hogy mi történik.
- Szeretnénk elegánsan, méltóságteljesen és szívvel-lélekkel megtöltve megrendezni június 30-a és július 3-a között a találkozót- mondta Tóth Barna, akitől megtudtuk, 1996-ban indult Kecskemétről az első találkozó, ami már sorszámot is kapott.
Azóta sok magyarországi helyszínen volt már ilyen találkozó, de a Felvidéken, Kárpátalján és Erdélyben is több alkalommal. A karcagi gimit 2019-ben kérték fel a rendezésre, csak a covid közbeszólt, így most kerülhet rá sor.
Magyarországi és négy határon túli egyházkerület területéről várnak vendégeket, akiknek az iskolát és a várost is megmutatják majd olyan programokkal, ahol a vendégek is láthatják a várost, de a város is láthatja vendégeiket.

Június 30-án 17 órától istentiszteletet lesz ünnepélyes bevonulással, ahol huszárok fognak sorfalat állni és toronyból tárogató szól. Az istentisztelet után pedig felvonulás lesz a városban rézfúvós felvezetéssel.

Péntek délelőtt a templomban lesz néhány előadás, ahol a Nagykunságot és az iskolát mutatják be. A találkozók történetét is szeretnék feldolgozni.
Délután a Karcagra érkező fiatalok egy városismereti, GPS-túrán vesznek részt akadályversenyszerűen, este a Déryné Kulturális Központban lesz kulturális rendezvény, szintén nyílt alkalom. Itt az iskola Abigél című filmjét is levetítik.
Szombaton hortobágyi kirándulás lesz, vasárnap pedig istentisztelet a megszokott időpontban úrvacsorai alkalommal.

A találkozóra a 43 református középiskolából négy főt várnak, két felnőttet és két diákot, Erdélyből 10 iskolába küldtek meghívót, Kárpátalján is van három református líceum, a Felvidéken egy református intézményből érkeznek diákok.
A találkozó idézetét és a jelképeket - a piros-fehér-zöld színekre és a nagykun oroszlánra és Karcag kék színére utalva - állították össze.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek