A frakciófinanszírozásról és az EU jövőjéről is tárgyal a parlament

A frakciófinanszírozásról és az EU jövőjéről is tárgyal a parlament

A frakciófinanszírozásról és az EU jövőjéről is tárgyal a parlament

Az alaptörvény tizenegyedik módosítását, valamint az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló országgyűlési határozati javaslatot is megvitatja kedden a parlament.

Az ülés 9 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az első napirendként az országgyűlési törvény és a házszabály kormánypárti képviselők kezdeményezte módosítását tárgyalja a parlament együttes általános vitában.

A javaslatok a nemzetgazdasági stabilitás fenntartására hivatkozva átalakítják a frakciófinanszírozási szabályokat, emellett az európai uniós integráció erősítése céljából ezentúl a magyar országgyűlési képviselőknek ugyanolyan vagyonnyilatkozatot kell benyújtaniuk, mint az európai parlamenti (EP-) társaiknak.

Általános vita lesz az ugyancsak a Fidesz-KDNP által benyújtott, Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosításáról szóló javaslatról, amely rögzíti, hogy az önkormányzati választások ezentúl ugyanazon a napon lesznek, amikor az EP-választások, valamint a történelmi hagyományokra hivatkozva a megyék elnevezését vármegyékre változtatja.

Tárgyalja a Ház az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló határozati javaslatot. Az előterjesztésben a kormánypártok egyebek mellett azt javasolják, hogy törölni kell az uniós szerződésekből az "egyre szorosabb egység" célkitűzését, rögzíteni kell ugyanakkor azokban, hogy az európai integráció alapját Európa keresztény gyökerei és kultúrája jelentik. A szerződésekben rendelkezni kell a további uniós adósságfelvétel tilalmáról, az EP-képviselőket a nemzeti parlamenteknek kell delegálnia, így biztosítva a valódi politikai legitimitást - tartalmazza a javaslat.

A kormány kezdeményezésére vitatják meg az egyes választási tárgyú, valamint kapcsolódó törvények módosítását, amelyet a közös eljárásban bonyolított 2022-es országgyűlési képviselők választása és országos népszavazás során összegyűlt jogalkalmazói tapasztalatokkal indokolnak. A módosítás a többi között egyértelművé teszi, hogy a magyar választási bizottságok a nem Magyarország területén elkövetett esetleges jogsértések kivizsgálására és elbírálására is hatáskörrel rendelkeznek.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek