NYITOTT GAZDAHÁZ

Nagy Emese etnográfussal beszélgetünk a Gazdaházban, az Ady Endre utcán a nyitott Gazdaház napokon.

A házat általában Orvos Nagy házként ismerik, új tulajdonosai is így vették meg, majd alapos kutatásba kezdtek mind a ház történetét, mind a család történetét illetően.
Már tudják, hogy valójában ez egy Cs. Szabó ház, az 1870-es években Cs. Szabó Imre építette és a szemben lévő két ház is az ő lány és fiú testvéréé volt. Neki született két lánya, Cs. Szabó Juliska és Cs. Szabó Mária - sorolta Nagy Emese.
Juliska által a híres karcagi Tőkés családdal - akiről a Tőkés utca is el lett nevezve - is rokonságba kerültek. Így a ház története kötődik a Cs. Szabó és a Tőkés családhoz, valamint rokonságban voltak Orvos Nagyékkal, így költözött ide a kuláküldözés következményeként Orvos Nagy Károly és Simon Mária a Kinizsi utcáról, aki szintén kuláklistára került család lánya volt. Ők voltak az utolsó lakói a háznak.

A házba belépve egy időutazás kezdődik mind a portát, mind az épületet tekintve, eredetiek a nyílászárók, öntött üvegek vannak benne, gyönyörű réz kilincs, világító ablakok, a padló, a kövezet, sőt a falfestések is.

Értékmentésként a házat a tulajdonosai próbálják felújítani a Teleki László Alapítvány által meghirdetett Népi Építészeti Programba sikerült bekerülniük, így első körben idén a statikai és a vízmentesítési feladatokat végezhetik el.
Nagy Emeséék, akik a Bengecseg Alapítványnak adták oda a házat szívességi használatra 10 évre, akik itt programokat szerveznek majd.


A most látható kiállításban levő tárgyak, dokumentumok, fotók, újságok mind helyi leletek, többnyire a padlásról kerültek elő. Bútor viszont nem maradt, a kiállításon látható Cs. Szabó Marika néni, '62-ben a Szabad Föld szerkesztőségének írt levele arról, hogy a tsz-be elvették a földjét, de nem kapott érte haszonbért és munkát sem kapott a kulák bélyeg miatt, ezért mindent eladott a házból, két fotel, két szekrény maradt meg. A házban lévő bútorok jó részét már vásárolták Nagy Emeséék, s egy szép komplett szobabútort Rimaszombati Rózsika néni házából kaptak. Emellett a kirakott 103-féle újságból, folyóiratból, dokumentumból sok mindent lehet megtudni a régi Karcagról is. A három nap alatt a nyitott Gazdaház napokon volt csigacsinálás, vert csipke bemutató, több előadás és filmvetítés is.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.