VONÓSNÉGYES VERSENY

Karcagon rendezték meg az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a vonósnégyes versenyt

Plósz Csillával beszélgetünk. Megyei verseny zajlik az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában.
- Igen, a mai napon rendezzük meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vonós versenyt, immár harmadik alkalommal.

A megye legtehetségesebb vonós művész palántái érkeztek Karcagra.
- Összesen kilenc művészeti iskolából érkeztek a nevezések. Ezek Jász-Nagykun-Szolnok megye, illetve Pest megye egy részét foglalják magukba. A POK illetékessége a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Oktatási Központ illetékességi területébe tartozó művészeti iskolák, illetve növendékeik számára volt meghirdetve ez a verseny.

A vonós, az egy kicsit tág fogalom, több hangszeren is versenyztek a legisebbek.
- Igen, hegedű, cselló, brácsa és nagybőgő tanszakokon hirdettük meg a versenyt. Jelentkezők a hegedű és cselló szakokra voltak, és mind a két hangszernél négy korcsoportban mérettették meg magukat a gyermekek.
Karcagon komoly hangsúlyt fektetnek a pedagógusok a tehetségek ápolásában ,így karcagi versenyzők is vannak.
- Természetesen vannak karcagi indulók is. Hegedűs növendékünk és két csellista növendékünk indult a mai versenyen.

Nagyon régóta várták már a felkészítők is és a diákok is, hogy ne online egy kamera előtt kelljen játszani, hanem igazi zsűri előtt és közönség előtt.
- Ez így van. 2020 tavaszán próbáltuk megrendezni ezt a versenyt. Akkor lett volna a harmadik, de a pandémia helyzete ezt nem tette akkor lehetővé és elmarad. Most nagyon örültünk neki, hogy élőben meg tudjuk ezt rendezni, bár az utolsó pillanatig mindenki izgult, hogy nehogy a hajrá előtt le kelljen mondani a versenyre. 2020-ban sajnos így jártunk.

A verseny sikeréhez és jó hangulatához most a jó idő is hozzájárult.
- Így van. Most itt összesen 28 gyermek izgul. Először is azért, hogy a színpadon egy nagyon jó produkciót tudjon nyújtani, másik pedig azért, hogy majd délután, az eredményhirdetéskor a zsűri mivel fogja értékelni a munkáját.
A zsűri tagjai komoly szakemberekből áll, akik azonnal észreveszik a tehetséget.
- Igen, nagyon jó kis zsűrink van, nagyon jó csapat, nem először vannak itt nálunk és nagyon jószívűek és értékelik azt, hogy készülnek a gyerekek, hogy ezt a pedagógusok felkészítik őket, egyrészt, hogy vállalják ezt a megmérettetést, és főleg a kisebb korosztályban nagyon fontos a pozitív megerősítés, hogyha eljön egy versenyre, akkor ott kapjon olyan impulzusokat, hogy legközelebb is nagyon szívesen jöjjön erre a versenyre.
Plósz Csilla bízik benne, hogy a következő megmérettetést is meg tudják rendezni
- Én bízom benne, hogy két év múlva is meg tudjuk rendezni ezt a vonós versenyt, és minél többen legyünk, én azt kívánom.

Javában zajlik ez a verseny. A zsűri már délelőtt megkezdték értékelni a produkciókat.
- Hála a Jóistennek, nagyon sok nagyon ügyes gyereket hallhattunk. Azért is jók ezek a versenyek, mert ugye amennyiből azért több tanár tud találkozni, egy kicsit eszmecserét tartani, meghallgatni egymás gyerekeit, hogy ki hol tart. Tehát ez nagyon fontos, főleg így a Covid után, miután nagyon sokáig nem tudtunk találkozni, a gyerekeknek is egy külön élmény, hogy újra színpadon szerepelhetnek, és nem otthon, a kis kamera előtt mutathatják be a kis produkcióikat.

Mint már említettük a zsűri tagjai elismert művészekből áll
- A zsűri társaim Bogáthi Bokor Orsolya, ő is a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, a Bánfalvi Katalin, ő csellista, ő pedig egy nyugalmazott tanára ugyanennek az iskolának.
A zsűri több szempont alapján értékelik a gyerekeket
- Hát szabadon választott gyakorlat és előadási darab volt. Mind a kettőt saját választásuk szerint válogatják ki a tanárok, illetve beszélik meg a gyerekekkel, hogy melyik felel meg nekik, tehát szabadon választott művek vannak a versenyben.
A zsűrinek sincs egyszerű dolga, ő is ugyanugy izgul mint a versenyzők
- Mindig izgul a tanár a növendékkel együtt. Én ezen a versenyen nem versenyeztem, mert nem a Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozunk, de igen, minden versenyen izgulunk a gyerekkel együtt.

A pedagógus támogatja próbálja nyugtatni a gyermeket.
- Hát tulajdonképpen a felkészítés folyamata ez, hogy a gyerek, hogyha magabiztosabban, amit játszik és szeretettel csinálja, akkor tulajdonképpen itt már csak az a kis izgalom van, ami szükséges az előadáshoz.
- Most négyes versenyről beszélünk, amikor egyedül játszik valaki, az a nehezebb, vagy amikor alkalmazkodni kell.
- Ez egy vonós verseny, tehát az első darabot szólóban adják elő a gyerekek, a másodikat zongorakísérettel, ott természetesen kell alkalmazkodni a zongorakísérethez is.
A zenepedagógusok azért igyekeznek a gyerekeknek segíteni ebben is.
- Természetesen egy jó zongorakísérő nagyon sokat tehet a mű előadásához és sokat segíthet.
Hogy jó hegedűművész váljon valakiből nem elég a tehetség.
- Hát a hegedűművészséghez nagyon sok kitartási szorgalom szükséges, tehát a tehetségen kívül elsősorban azt tudom mondani, hogy a kitartás és a munka. Tehát az, hogy szorgalmasan dolgozik, az nagyon sokat hozzátesz ahhoz, hogy ő lehet-e majd hegedűművész vagy sem.
Nagyon fontos a fizikai állóképesség ebben a művészeti ágban.
- Egyértelműen a fizikai állóképességre és egyáltalán a kezeinkre nagyon kell vigyáznunk, de ezt úgy gondolom, hogy ez minden téren nagyon fontos.
Sose késő elkezdeni.De mint mindent ezt is a legroábban a legjobb.
- Hát akkor úgy kezdeném, hogy soha nem késő elkezdeni. Tehát felnőttek is nagyon sokszor elkezdik a hangszertanulást. Egyrészről csak azért, mert esetleg gyermekkorukban nem volt rá lehetőség, másrészről most meg elhivatottan tudják csinálni, vagy lehet, hogy már elkezdték gyermekkorukban, de abbahagyták, és most újra késztetést éreznek arra, hogy folytassák ezt a művészetet, de hát úgy általában iskolai szinten 6 éves korban kezdik, de van, aki sokkal korábban már négyévesen is elkezd hegedülni.
- Anélkül, hogy most megneveznénk itt valakit az eddig halottak között, látott olyan kis tehetséget, akiből mondjuk 10 év múlva, 15 év múlva azt gondolja, hogy amitől elmondod, hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből jó művész legyen, benne van az affinitás és lehet, hogy találkozunk majd a nevével.
- Igen, itt is találkoztunk már olyan gyerekekkel, akivel valószínű, hogy a későbbiekben is fogunk találkozni. Azért is, mert ott van az egyéniség a játék mögött, ami megint nagyon fontos. Tehát, hogy ő érzi azt, hogy a zenét ki kell fejezni, hogy elő kell adni, és ez benne van, és ez a szívéből jön, belülről jön, és azt hiszem, hogy ezek lesznek az eljövendő tehetségeink.

A zsűri tagjai ilyenkor feltöltődnek
- Igen, ez mindig feltöltődés, tehát jó produkciókat hallgatni mindig nagyon jó, és látni a gyerekekben a lelkesedést, ez a világ kincse.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek