MEGKEZDŐDÖTT A SZÚNYOGGYÉRÍTÉS A TISZA TÓNÁL

MEGKEZDŐDÖTT A SZÚNYOGGYÉRÍTÉS A TISZA TÓNÁL

MEGKEZDŐDÖTT A SZÚNYOGGYÉRÍTÉS A TISZA TÓNÁL

Megkezdődött a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

A katasztrófavédelemnek és a kivitelezést végzőknek is célja a biológiai módszer részarányának növelése. Idén lezárul az a hároméves program, amelynek keretében a csípőszúnyogok legfontosabb élőhelyeit térképezik fel. Korábban ilyen térképek csak néhány térségről készültek. A katasztrófavédelem által megrendelt felmérés azokra a régiókra – a folyók menti térségekre és a nagyobb tavak környezetére – terjed ki, ahol rendszeresen jelentős szúnyogártalom alakul ki. A feltérképezésnek, vagyis a tenyészőhelyek ismeretének köszönhetően pontosan és hatékonyan alkalmazható a biológiai módszer, amellyel természetes úton csökkenthető a szúnyoglárvák száma.

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan.

Elsőként 2020-ban alkalmaztak Magyarországon granulált biológiai készítményt a lárvák ellen, amely a fák lombozatán is képes áthatolni. Ezzel az ártéri erdőkben is lehetővé vált a hatékony biológiai szúnyoggyérítés a levegőből. Tavaly csaknem négyezer hektáron alkalmazták ezt a technológiát, további tizenhat ezer hektárnyi vízfelületen hagyományos, folyékony biológiai készítményt használtak a szúnyoglárvák ellen.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok március eleje óta nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján tervezik meg a kezelések menetét. A száraz tavasz miatt eddig nem volt szükség beavatkozásra. A Tiszán az elmúlt napokban levonult kisebb árhullám után viszont már kialakultak lárvatenyészőhelyek. Ezeken a területeken indul biológiai szúnyoggyérítés április 25-én. Hétfőn és pénteken a Tisza-tónál és Szolnoknál hajtanak végre légi biológiai gyérítést, összesen kétezer hektárnyi vízfelületen. A nyílt területekre folyadék formában permetezik a természetes készítményt, míg a növényzettel erősebben fedett területeken granulátumot szórnak ki.

Minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlett szúnyog. Éppen ezért érdemes a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni. Egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni az esővíz.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek