REDEMTIOS ÜNNEPSÉG A MEGYEHÁZÁN

A jászok és a kunok legfontosabb ünnepe. Május 6-a 2014 óta a Redemptio kihirdetésének emléknapja. Mária Terézia ezen a napon írta alá azt az iratot, mellyel a Jászkun Hármas kerület megválthatta önmagát.

A hagyományőrzés azóta is fontos feladata a megyének, és nem csak a megyében élő jászoknak, kunoknak. Az ünnepségen első alkalommal adták át a Jászkunságért elnöki okleveleket.

A Jászkun induló hangjára hozták be a zászlókat és érkeztek meg a jász és kun kapitányok a Nemzeti Jászkun Emléknap ünnepségére. A kunokat a Kun Miatyánkkal köszöntötték.

Ezt követően a jászok himnuszát hallgathatták meg.

Mária Terézia 1745. május 6-án írta alá azt az oklevelet, melyben a Jászkunságot visszahelyezte kiváltságos helyzetébe. Őseink 580 ezer aranyforintot és 1000 lovas katonát adtak cserébe.

HUBAI IMRE elnök, JNSZ Megyei Közgyűlés
„Ezt azt jelentette, hogy figyelembe véve a magyar rendek közbenjárását őseink felszabadultak a földesúri alávetettségből, visszaszerezték kiváltságaikat. Önálló szabad lakosok lettek.” 6:20 Több kutató első ilyen eseményre tekint erre az eseményre….igába kényszerített bennünket.”

A Magyar Országgyűlés 2014-ben döntött arról, hogy május 6-a, a Redemptio kihirdetésének „Nemzeti Jászkun Emléknapja” legyen. Az önmegváltás a közösség építésről is szólt. Bárhogyan változott a magyar állam szerkezete, háborúk és békék követték egymást, ezek a közösségek, a jászok és kunok egysége azóta is megvan -mondta Dr. Fazekas Sándor a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke.

DR. FAZEKAS SÁNDOR tiszteletbeli elnök, Kun Szövetség
„A jászok és kunok a leginkább ragaszkodnak hagyományaikhoz. A mi generációk felelőssége, hogy így maradjon. Örülök, hogy az önkormányzatunk vezetői és a kapitányok kifejezik ezt a világképet, értékrendet.”

A pandémia idején mindenki rendezhette gondolatait, most már a cselekvés ideje van -mondta Borbás Ferenc emeritus Jászkun főkapitány.

BORBÁS FERENC emeritus Jászkun főkapitány
„Mit tanulhatunk elődeinktől, az identitást. Azt, ami egy szövetet képzett a társadalomban, ami összekapcsolta ezeket az embereket, hiába költöztek el, ez a szövet megmaradt.”

A szövetség erősödését jelképezi az is, hogy a Jászkun Emléknapon nem csak a megyebeli jászok és kunok vettek részt, hanem a Kiskunság is képviseltette magát. Idén először adták át a Jászkunságért elnöki elismerő okleveleket azoknak, akik munkájuk során sokat tettek a hagyományok megőrzéséért.

DR. BARANCSI ÁGNES a mezőtúri Túri Kamra helyi termékbolt ötletgazdája
„nekem van két gyerkőcöm, ők is szeretném ha éreznék, hogy a települések élhetők, a vidék fejleszthető és szeretném ezt a jászkun eszmét átadni nekik és tovább őrizni.”
Az ünnepség a Jászság Népi együttes műsorával ért véget. Az emléknapon mindemellett jász és kun hímzés bemutató, este pedig gyertyagyújtás is várta az érdeklődőket.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.