KUN HAGYOMÁNYOK NAPJA

A Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület szervezésében Kun hagyományok napja és mudi fesztivál volt Bene Sándor emeritus nagykunkapitány tanyáján. A köszöntők után nyílzáporral kezdetét vette a viadal, ahol lovas nomád harci játékokat mutattak be a Pusztai rókák. A mudi fesztiválra is szép számmal neveztek kutyákat, de a tanyán a gyermekek nagy örömére volt állatsimogató, gólyalábasok műsora és kézműveskedés is.

Mint Bene Sándor házigazda köszöntőjében elhangzott, a Kun Hagyományok Napját mintegy évtizeden át megrendezték a  Zuglógerben. Utána volt egy kis csend, néhány éven keresztül és most itt, a pusztában fogják újraindítani új tartalmakkal és új formában.

Érték, kultúra és hagyomány - ezt szeretnék képviselni és erre igényt teremteni. A házigazda megköszönte mindenkinek az elmúlt hónapokban a segítséget, ami lehetővé tette, hogy a mai nap megvalósulhasson. Köszönte azoknak is a munkáját, akik a programokat biztosítják a mai napon és a háttér ország résztvevőinek is köszönetét fejezte ki, majd nagyon szép napot és hasznos időtöltést kívánt.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Kunszövetség elnöke megnyitójában a kapitányok és hagyományőrzők előtt arról szólt, hogy csak egy láncszemek vagyunk a láncban, hiszen nemzedékek hosszú sora volt előttünk, és remélhetőleg nemzedékek hosszú sora követ bennünket abban, hogy megőrizzük a hitet, a nemzetet és a hagyományt.

Gratulált Bene Sándor kunkapitánynak és a hagyományőrzőknek, akik ezt a láncot erősítik, hiszen mint mondta, unokái vagyunk nagyapánknak és remélhetőleg nagyszülei leszünk unokáinknak, ehhez meg kell őrizni a magyar és a kun hagyományt és tovább kell adni - fogalmazott az elnök, aki jó egészséget és kitartást kívánt minden hagyományőrzőnek, minden olyan magyar embernek, aki az ősök tiszteletét és a hagyományát megtartja.

A nap során a Bengecseg Alapítvány hagyományőrző népi udvarral várta a gyerekeket. Nagy Emese elnök elmondta, nagyon népszerű a labirintusuk, ahol a régmúltat idézik fel a bejárás során a gyerekek, felnőttek. A nemezelés, a kézműveskedés és a lepénysütés is mind-mind hagyományos módon történik és a népi udvar játékai is a régmúltat hozzák vissza a gyerekek számára.

Az Országos Mudi Egyesület elnöke, Zsíros Csaba elmondta, a fesztivál keretében zajlik egy szemle is, ahol a bírók a nevezett mudikat értékelik. Örömmel számolt be arról, hogy egyre népszerűbb ez a pár évtizede még a kihalás szélén álló kutyafajta tenyésztése, s mára szép tenyésztői sikereket is elérnek a gazdák. Ezt  a fajta kutyát azonban csak olyanoknak ajánlja, akiknek van ideje foglalkozni a mudival, mert őz ő energiáit le kell kötni, amellett, hogy nagyon hűséges eb.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14