Újabb állomáshoz ért az Országfásítási Program

A magyar kormány aktívan cselekszik a Kárpát-medence környezeti állapotának megőrzéséért és javításáért; a szerdai ültetés pedig kifejezi annak szükségszerűségét,

hogy aktívan cselekedni kell Magyarország természeti örökségének fennmaradása érdekében - mondta Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Országfásítási Program újabb állomásán, Kányaváron, az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.

Az államtitkár a közleményben emlékeztetett: a minisztérium 2019-ben tűzte ki elsődleges célként az ország fával borított területének növelését és indította útjára az Országfásítási Programot, majd ennek keretében a Településfásítási Programot.

Kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében azóta több mint 42 ezer hektár új erdő létesítésére nyújtottak be igényt a gazdák. A rendszerváltozás óta eltelt eddigi teljes időszakban 200 ezer hektár új erdőt telepítettek a magántulajdonosok.

Szintén a zöldítés a célja a Településfásítási Programnak, amelynek keretében két év alatt összesen 1350 település jutott hozzá 36 ezer sorfához, amelyeket utak mellé, játszóterekre, iskolaudvarokba ültettek el szerte az országban. Az állami erdőgazdaságok pedig eddig mintegy 680 hektár új erdőt hoztak létre a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében - tette hozzá az államtitkár.

Zambó Péter elmondta, hogy az erdei fa- és cserjefajokkal borított területek nagysága meghaladja a kétmillió háromszázhatvanháromezer hektárt, az ország területének 25,4 százalékát. Ezen belül a legnagyobb részt az erdők képviselik, közel kétmillió kétszázezer hektárt, ami 2,3 százalékos növekedést jelent.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy minden megyében - mint ahogy Zalában is - kialakítják az újszülöttek erdejét, amely a kormányzatnak azt a vállalását teljesíti, hogy 2030-ig évente minden születendő gyermek után elültessenek legalább 10 fát. A 2020-21-es ültetési szezonban így több mint egymillió egyszázezer fa elültetésére került sor - emelte ki.

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a 2,71 hektáros mintaerdősítés keretében 23 ezer kocsányos tölgy csemetét, gyertyán csemetét, hegyi juhar csemetét, valamint vadgyümölcsöket ültettek el - áll az AM közleményében.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14