JÁSZKUNSÁG ÉVKÖNYV

JÁSZKUNSÁG ÉVKÖNYV

JÁSZKUNSÁG ÉVKÖNYV

dr. habil. Örsi Julianna évtizedek óta lázasan kutatja és gondozza a Jászkunság és a megye néprajzi, történelmi értékeit.

dr. habil. Örsi Julianna évtizedek óta lázasan kutatja és gondozza a Jászkunság és a megye néprajzi, történelmi értékeit. Megannyi kötet és tanulmány született munkája nyomán, s 71 évesen is fáradhatatlanul dolgozik. A Csokonai Könyvtárban mutatta be az általa szerkesztett Jászkunság évkönyv 7. kötetét és a Népi kultúra elkötelezettje című munkáját.

A karcagi születésű szerző már általános iskolában kutatott, s az emberekkel való találkozás ösztönözte írásra, majd kutatásra. S bár újságírónak készült, mégis néprajzos lett. Középiskolásként bejárt a karcagi múzeumba kutatni.


A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen a történelem mellé a néprajz szakot is felvette. Karcag kutatását 1970-ben kezdtem, amiből szakdolgozat, később doktori disszertáció lett, s könyv formában is megjelent, s az egyetemeken kötelező olvasmányként szerepel.

A karcagi múzeum muzeológusaként életmódkutatásba kezdett, s Nagykunságtöbb településénvégzett társadalmi és néprjazi, helytörténeti kutatástis, emellett a civil szervezetek segítése is mindig fontos volt a számára. Az elmúlt évtizedek alatt számos könyvvel gyarapította a Jászkunság értékeinek sorát, atanulmányok, újságcikkek száma is meghaladja az ezret.


Dr. habil Örsi Julianna által szerkesztett Jászkunság 7. kötetének bemutatása és a Népi kultúra elkötelezettje című munkájának ismertetése után dr. S Kovács Ilona etnográfus A kihívások és válaszok a népi kultúrában című könyvet - amely tavaly, dr. Örsi Julianna 70. születésnapjára jelent meg - ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A kötetben a kollégái írtak a szerzőről, de részletes forrásjegyzéket is közölnek a könyvben.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.