Print this page

A HULLADÉKMENTES TISZÁÉRT

By szeptember 01, 2021 499 0

Civil környezetvédők, egy kormányzati szerv és egy nemzetközi nagyvállalat fogott össze annak érdekében, hogy a Tisza a lehető legtisztább legyen.

Rengeteg nagy zsákra volt idén is szükség, hogy a Tisza középső szakaszán lehalászott hulladékmennyiséget összegyűjtsék. Egy üdítőital- gyártó cég alapítványa két éve támogatja a Hulladékmentes Tisza Programot.

BÉKEFI LÁSZLÓ, ügyvezető, Coca- Cola Magyarország Kft.: Ennek a szemétnek a legnagyobb része Romániából és Ukrajnából jön. És azért jön Ukrajnából és Romániából, mert ott nincsenek meg a hulladékgyűjtésnek az infrastrukturális feltételei. Éppen ezért gondoltuk azt, hogy ezen változtatnunk kell.

A Tiszán a kiskörei vízlépcső a legnagyobb mesterséges akadály, itt rakódik le a folyó felső folyásáról az a hulladékmennyiség, amelyet az árvizek sodornak magukkal az árterekről.

LOVAS ATTILA, igazgató, Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság: Sajnos a Tisza folyó szennyezése olyan mértékű, hogy az összefogásra nagyon nagy szükség van. Mi ezt már több mint másfél évtizede sziszifuszi munkával cégezzük ezt a munkát. Aki ebben segít nekünk és nem is nekünk, hanem a Tiszának, azt mindenféleképpen díjazzuk. Én nagyon örülök, hogy a civilek mellett most már multinacionális cégek is bekapcsolódnak ebbe a tevékenységbe.

A PET- Kupa önkéntesei több éve vesznek részt a Tisza hulladékmentesítésében. Idén a hivatásos és az önkéntes természetvédők nyolcvan tonna hulladékot szedtek ki a folyóból.

MOLNÁR ATTILA DÁVID, a PET- Kupa társalapítója: Ennek az együttműködésnek az lett az eredménye, hogy eddig nem tapasztalt hatékonysággal tudtuk kezelni azt a problémát, ami amúgy óriási fejtörést okoz: eleve már azt nehéz megfejteni, hogy miért kerül ide pontosan a hulladék. És utána azt kitalálni, hogy ezt hogy lehet úgy eltávolítani, hogy ne okozzon kárt az élő vizeinkben, az meg még keményebb dió.

A szétválogatott hulladék hatvan százalékát tudják újrahasznosítani, vagyis ekkora mennyiséget sikerült másodlagos nyersanyagként visszaforgatni. Tiszából kiszedett szemétből készült például a plasztikkajak is.