Búcsúi szentmise

Búcsúi szentmise

Búcsúi szentmise

A Szent István király katolikus templomban tartott búcsúi szentmisén a katolikus családok betelepítésének 250. és a katolikus templom 120 éves évfordulója alkalmából tartott szentmise főcelebránsa Excellenciás és Főtisztelendő dr. Ter

Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos és Horváth Rémusz, az egyházközség világi elnöke köszöntötte az egri érseket, aki a szentmise elején köszöntötte a megjelent városvezetőket, képviselőket a 120 éves templomban.

 

Dr. Ternyák Csaba a szentmiesén arról szólt, hogy Szent István király ünnepe minden évben megörvendezteti szívünket, hiszen jó, hogy nem olyanok vagyunk, mint a lehulló falevelek. Szent István igaz, erős alapokra rakta le a jövőnket. Nekünk hazánk van, otthonunk van, nép vagyunk, a mi felelősségünk, hogy ezzel a gazdag örökséggel hogyan bánunk. Sikerül-e átadni a jövő nemzedékének, hogy mi magyarok és keresztények vagyunk. Hiszen, ha megfogyatkozik a magyarság, megfogyatkozunk hitünkben is, ez kötődés az, amelyre építjük jövőnket.

- Ha biztos identitásunk van, biztos alap van a lábunk alatt. Ebben is példát mutatott számunkra Szent István király, akinek üzenete számunkra: Tagozódjunk be a keresztény életbe! Mi nyitottak szeretnénk maradni, hiszen küldetésünk van, felelősséget érzünk a teremtett világ, embertársaink és a teljes kereszténység iránt.

A szentmise végén, a kenyérszentelést követően - melyben a Györffy István Katolikus Általános Iskola tanulói közreműködtek - Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos felolvasta dr. Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter, kormánybiztos ünnepi üzenetét. Szepesi Tibor polgármester beszédében arról szólt, hogy az egyházközség két jeles dátuma - 250 év és a 120 év - a város múltja és jelene szempontjából is meghatározó volt és az ma is. F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő ünnepi gondolataiban szintén arról szólt, mennyire fontos magyarságunk megőrzése és a hagyományok átadása.

A szentmise után a körmenetben résztvevők a templom melletti államalapító szobránál a közös imával zárták az ünneplést.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek