Print this page

ÚJ MUNKAHELYEKET LÉTESÍT KARCAGON AZ AGROSPRINT

Fülöp Gáborral beszélgettünk az Agrosprint Zrt. az aluljárónál zajló nagyszabású beruházásáról.

A cég a karcagi hűtőházát bővíti egy új gyáregységgel. A beruházás kiemelt komoly, 40 százalékos kormány támogatottsággal valósul meg. Karcagon közel 13 milliárdos és Nyírlugason 2 milliárdos beruházás, melyhez közel 6 milliárdos egyedi kormányzati támogatást kaptak.

Épül egy 9600 négyzetméteres fagyasztós feldolgozócsarnok, ehhez társul 5 darab, egyenként 1200 négyzetméter félautomata -22 fokos tároló. Lesz egy saját vízművük három saját kúttal és víztisztító egységgel és épül egy biológiai szennyvíztisztító.

A cég hosszú távon tervez Karcagra, többek között azért, mert folyamatban van egy generációváltás és a tulajdonosok szeretnék átadni az üzemet, a céget, hogy folyamatos működést biztosító cégként működjön.

1998-ban épült az üzem, a cég 1991-ben alakult. Akkor 2-3 fővel indultak, mára több mint 220 állandó alkalmazott és időszaki dolgozó van. Első éves termelésük 1050 tonna, a mai termelésünk 45 ezer tonna.
A feldolgozóüzem mellett ma már több lábon áll a cég, van saját ültetvényük Abádszalókon és Karcagon, az üzem alapanyag ellátásához. Ehhez öntözési beruházás is volt.
Az új üzemben fő növényük a csemegekukorica lesz. Most 25 ezer tonna csemegekukoricát gyártanak, később pedig Európa legnagyobb csemegekukorica gyártója lesz az Agrosprint, de még 15-féle növény gyártása is lesz itt.

Harminc év alatt a világ élvonalába került a cég, ahol generációváltásra készülnek. Fülöp Gábor gyermekeit kezdetek óta bevonta a vállalkozásba, részt vettek mindennemű munkában. Ma már aktívan részt vesznek a cég irányításában is.
A tulajdonos büszkék gyermekeire, de nagyon hálás a dolgozóknak is, itt egy nagy családként működnek, egy nagy csapatmunka eredménye, hogy a cég idáig eljutott.

2022 júniusában szeretnék a feldolgozást elkezdeni az új üzemben, de a végleges átadás 2023. május végén lesz.
A nyírlugasi üzemet 2008-ban, egy felszámolásban vásárolták meg, ott is folyamatosan fejlesztettek és egy világszínvonalú üzemet hoztak létre. Ott is vannak fejlesztések, az élet nem áll meg. A versenyhelyzetben meg kell felelni a nemzetközi és hazai kihívásoknak.

A cég sikerének a titka a tulajdonos szerint a megfelelő mennyiségű, minőségű termék, mellé a megfelelő szolgáltatás, de a siker nagyobb része a stratégiai gondolkodásban, a csapatmunkában van.

Az időjárást nem lehet kizárni ebből a mezőgazdaságból, de a cégnél megtesznek mindent annak érdekében, hogy minél kevésbé függjenek tőle. Ennek a fejlesztésnek is az egyik célja az, hogy a rövid feldolgozási időszakra olyan nagyságrendű feldolgozási kapacitást létrehozni, amivel minimalizálni tudják a feldolgozási időt.