A Magyar Ifjak Világtalálkozója

A Magyar Ifjak Világtalálkozója (MIVIT), a Kárpát-medencén túl és azon belül élő magyar ifjak találkozója, melynek célja hogy a Kárpát-medencében és azon túl élő magyar fiatalok egy fesztivál keretein belül ismeretségeket, barátságokat kössenek. Megismerjék egymás népszokásait, gasztronómiáját, hagyományait és ha egy vékonyka szálon is, de újra kapcsolódjanak a magyar gyökereikhez. Az idei, VII. találkozónak Karcag, a Nagykunság fővárosa ad otthont. Az Akácliget Gyógy- és Strandfürdőben pénteken tartott konferencián Ács Tibor főszervező köszöntője után dr. Fazekas Sándor földügyi kormánybiztos, korábbi földművelésügyi miniszter, Szepesi Tibor polgármester is arról beszélt köszöntőjében, hogy Karcag ma is őrzi hagyományait, az itt élők büszkék múltjukra és jelenükre. Mindketten azt kívánták, hogy minél többet ismerjenek meg a Nagykunság fővárosának hagyományaiból, értékeiből a jelen lévő 29 magyar ifjúsági szervezet képviselője. Gál Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa is elismeréssel szólt a MIVIT-ről, hiszen mint fogalmazott, a táborozók között összekötő kapocs a magyar nyelv. Most a Nagykunságot, az Alföldet ismerhették meg, a történelmünkkel együtt. 

- Büszkék vagyunk múltunkra, a szabadság nemzetének tartjuk magunkat nemcsak a múltban, a jelenben is. Ismerjetek meg ebből minél többet - kérte a miniszteri biztos.

A köszöntők után minden ifjúsági szervezet képviselője aláírásával fejezte ki azon szándékát, hogy a Magyar Ifjak Világtalálkozója minden évben, július első hetében, a Kárpát-medence valamely településén újra és újra megrendezésre kerüljön.

Ezt követően átadták a sportversenyek érmeit. Mint Ács Tibortól megtudtuk, spanyol, ciprusi, amerikai fiatalok mellett jórészt a Kárpát-medencéből érkeztek a táborozók, akik megismerkedtek a Hortobággyal, jártak a kenderesi Horthy-múzeumban, s a Tisza-tónál is, de Karcag nevezetességeit is megnézték. Péntek délután Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács vezetésével közösen főztek, szombaton népi játékokkal ismerkedtek, vasárnap a református templomban az istentisztelettel zárul a találkozó.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14