Mesterek dicsérete

Mesterek dicsérete

Mesterek dicsérete címmel nyílt kiállítás a Györffy István Nagykun Múzeumban.

Mesterek dicsérete címmel nyílt kiállítás a Györffy István Nagykun Múzeumban. Az időszaki tárlaton a Nagykunsági Népművészek Egyesületének tagjai, a karcagi Andrási Mihály népi iparművész, fafaragó, Nagyné Török Zsóka tiszafüredi népi iparművész fazekas munkái mellett a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet alkotóinak munkái láthatók.

Dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató köszöntője után dr. S Kovács Ilona etnográfus, egyesületi elnök ajánlotta a tárlatot a jelenlévők figyelmébe.

Nagyné Török Zsóka Jászfényszarun született, kézügyességére már általános iskolai tanárai is korán felfigyeltek. A gimnáziumban töltött évek alatt döntötte el, hogy fazekas lesz, ezért érettségi után Karcagra az akkori Ragó Antal Középiskolában végzett fazekasként, mestere az egyik Kántor-tanítvány, Sz. Nagy István lett. Török Zsóka a szakmunkás vizsgát követően Tiszafüredre került, ahol szakmai fejlődését egy másik jeles Kántor-tanítvány, Szűcs Imre irányította. Ma már önálló műhelyben dolgozik és elkötelezett a gyerekekkel való fazekasság megszerettetése iránt is, kerámia szakkört tart és fazekas táborokban foglalkozásokat vezetett. Eddigi számos kiállításon vett részt, Karcagon most állít ki először.

Andrási Mihály Király Zsiga-díjas népi iparművész fafaragó-mézeskalácsos ma is a 150 évvel ezelőtti karcagi receptek alapján készíti mézes figuráit. Már gyerekkorában közel került a kézművességhez, hiszen anyai nagyapja faműves faragó ember volt. A fához való vonzódása innen ered. Az általános után gépi forgácsoló szakmát tanult, majd 12 év után váltott, édesség kereskedő lett, vásárokba járt feleségével. A nyomóformákat maga készíti ma is. Emellett a fafaragásban próbál kiteljesedni. Több alkotótáborban is részt vett a karcagi fafaragó mesterekkel. Ma már a jellegzetes kun kapuk faragása mellett székek, asztalok és faragott botok is vannak repertoárjába. Mindegyik tárgynak megvan a maga fája, s a mester a gépi és a kézi faragást is szereti.


Hazánkban már csak Hevesen működik népművészeti és háziipari szövetkezet, munkájuk bőven van, terveik is szép számmal. A szövetkezet 1951-ben alakult Tompa Béláné vezetésével, az elmúlt több mint négy évtizedben Báder Miklósné Vera irányítja a munkát. Az értékek megőrzésén túl az aktuális igényeket, a lakás- és öltözködéskultúrát szolgálják. Az általuk készített szőttesekből, terítőkből látható néhány a karcagi kiállításon.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek