EMA: az AstraZeneca oltóanyaga továbbra is engedélyezett minden korosztálynak

Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának előnyei egyértelműen felülmúlják a használatával járó esetleges kockázatokat, az oltóanyag beadása továbbra is engedélyezett minden korosztály számára

- olvasható az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői sajtóközleményében.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve szerint a múlt hétvégén számos téves információkat tartalmazó hír jelent meg a testület tudományos értékeléseiről a brit-svéd gyógyszergyár Vaxzevria nevű vakcinájával kapcsolatban. Az EMA Marco Cavalerinek, a szervezet oltásstratégiai vezetőjének az álláspontját erősíti meg, miszerint az AstraZeneca oltóanyagának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében. Cavaleri szavait az olasz La Stampa napilap korábban tévesen tolmácsolta, amikor arról tájékoztatott, hogy a szakértő szerint a 60 év feletti és a fiatal korosztály beoltását el kell kerülni a vérrögképződés veszélye miatt. A helyreigazítás ellenére számos sajtószerv az eredeti, téves interjú alapján közölt cikkeket.

Az EMA felkérte a nemzetközi sajtóorgánumokat, hogy a korrekt és tényeken alapuló tájékoztatás érdekében a téves információkat tartalmazó cikkeket frissítsék, hogy azok az ügynökség változatlan álláspontját tükrözzék Vaxzevriával kapcsolatban.

"Amennyiben az ajánlásaink megváltoznak, testületünk átlátható módon fogja közölni azt a médiával és a nyilvánossággal, az újságírókat pedig arra biztatjuk, hogy minden új információért keressék fel honlapunkat - közölte az uniós ügynökség.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek