A legszebb konyhakertek

A Városháza előtti téren tartották \"A legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei országos program 2020-as karcagi díjátadóját.


A megjelent kerteseket, a szakmai zsűri tagjait és a konyhakert program támogatóit Szepesi Tibor polgármester köszöntötte, majd elismeréssel szólt a 2012-ben indított programról, mely mára országossá nőtte ki magát. A kertesek értékmentő munkája példaértékű s az is, hogy több generáció kezdett el kertészkedni az óvodásoktól a nagyszülőkig, hogy megtermeljék családjuknak a zöldséget, gyümölcsöt az értékmentő munka mellett. A városvezető szerint érdemes néha egy sétát tenni a zártkertekben, mert sok hasznos és kreatív ötletet lehet ellesni ott, s aztán megvalsóítnai saját kiskertünkben.

A tavalyi évet Sári Kovács Szilvai ötletgazda, programigazgató, alpolgármester értékelte.

Mint elhangzott, a konyhakert országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja a figyelmet. A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet.

A kialakult vírus helyzet tavaly még inkább ráirányította a figyelmet a település szintű önellátás és az otthoni kertművelés fontosságára ajkár zöldségből, akár gyümölcsből. A karcagi 46 nevezett kertes közül sokan most is ott voltak az országos élmezőnyben, ezt a díjaik is jelzik.

A magánszemélyek kertjei mellett, a közösségi, önkormányzati és óvodai kertek is szépen szerepeltek a megmérettetésen, az iskolai kertek művelésére most a digitális oktatás miatt kevesebb időt jutott.

Az elmúlt években mintegy 800 település több mint 90 ezer kertművelő munkáját értékelt a szakmai zsűri, s a résztvevők tanácsára közel 29 ezer új konyhakertet alakítottak ki országszerte.

Az időjárás nem volt kegyes a tavalyi évben a kertesekhez, ennek ellenére nagyon szép eredmények születtek Karcagon is. A legszebb kertek művelőit kategóriánként 1-3 díjjal, a többiek munkáját oklevéllel ismerték el, s többen országos elismerést is átvehettek.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14