Print this page

Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése

Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára

- mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán. Varga Mihály, aki Tiszafüred díszpolgára is, kiemelte: "azért is lehetünk optimisták, mert az elmúlt egy évben sikerült kezelni és segíteni a kialakult helyzetet".

"Olyan időszak előtt állunk, amely a magyar gazdaságtörténet, Magyarország történelmének aranylapjaira kívánkozik majd" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Szavai szerint egy éve "nyomja a vállunkat a járvány", amely lebénít sok vállalkozói lehetőséget, korlátozza az emberek mozgását. A kormánynak egyszerre kell megbirkóznia a járványhelyzettel, menteni az emberéleteket és mindeközben lehetőséget teremteni a gazdaság újraindítására és újraindulására.

Varga Mihály arról is beszámolt, hogy a következő két évben számos fejlesztési forrást nyitnak meg, amelyek több mint 1600 milliárd forinttal segítik a Terület- és településfejlesztési operatív programokon keresztül a magyar vidék fejlesztését. Több mint 14 ezer bölcsődei hely, 1500 kilométer kerékpárút és a vidéki Magyarországon több ezer munkahelyet létrehozó vállalkozásfejlesztés valósulhat meg ebből - sorolta.

Azt mondta, hogy ha eredményesen és hatékonyan kezelik a járványt, akkor a magyar gazdaságtörténet nagyon gyorsan hasonló lapokkal gazdagodik, mint az elmúlt években.

Felidézte: 2020 márciusáig a magyar gazdaságtörténet példátlan tettet hajtott végre, a magyar gazdaság sereghajtóból éltanuló lett - fogalmazott. 2019-2020-ban a magyar gazdaság tudta felmutatni az Európai Unióban a legmagasabb gazdasági növekedést és jelentősen le tudta dolgozni azt a hátrányt, amit 2010 előtt az ország összegyűjtött - mondta.

Kitért arra is, hogy a belföldi turizmusban, Tiszafüred természeti szépségeiben rejlő lehetőségek közül sokat sikerült kiaknázni. Számtalan előrelépés történt a munkahelyteremtés, a vállalkozások támogatása terén, a település erősödött, a környék, az egész régió és így a tágabb megye is fejlődött - jegyezte meg.

Mint mondta: a megvalósult főtéri beruházás mögött rendkívül nagy erőfeszítés áll.

Megjegyezte, a kormány továbbra is kész segíteni azon településeket, amelyek rendelkeznek tervekkel, ambiciózusak.