Megkezdődött a nagyhét

Vasárnap megkezdőöttk a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.

Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeztük Karcagon is.

Gulyás Zsolt érseki tanácsos hívek nélküli szentmisét mutatott be, amelyet Facebook-oldalukon is élőben közvetít, és a Karcag Tv ben is látható lesz ma este.
A virágvasárnap elnevezés a latin "Dominica palmarum", vagyis a pálmaágak vasárnapja kifejezésből származik, amely a szentmise előtti körmenetre utal. A katolikus egyházban a hagyományos virágvasárnapi szentmise a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenettel kezdődik.
A templom előtt összegyűlt hívek pálmaágakkal vagy barkaágakkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, arra emlékezve, ahogy egykor a Jeruzsálembe érkező Jézust ünnepelte a tömeg.

Idén a koronavírus-járvány miatt a körmenetek elmaradnak.

Az ünnep másik elnevezése az "Úr szenvedésének vasárnapja". A szentmisén ugyanis már elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió.

Kitértek arra: a virágvasárnappal kezdődő nagyhét az egyházi év leggazdagabb időszaka. Az egyház kifejezi hitét, hogy a "dicsőséges bevonulás a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, elhozva számunkra a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja".

Az idei virágvasárnap "sajátos lehetőséget ad", hogy Jézus "szenvedésének megünneplése különös módon erősítsen meg bennünket a világjárvány idején" - tették hozzá.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek