Print this page

1 tonna hulladékot gyűjtöttek össze

A Nexus Egyesület több mint 1 tonna hulladékot gyűjtött össze és szállított el a hétvége folyamán Karcag több területéről.

 

Az akcióról Ökrös Dávidot, a szervezet elnökét kérdeztük.
Milyen céllal került sor a szóban forgó szemétszedésre?

A legutóbbi akciónk után –, amikor is az Északi temetőt tisztítottuk meg, az ott felgyülemlett illegálisan lerakott szemétdomboktól – hozzá kezdtünk Karcag város elhanyagolt területeinek a feltérképezésének. A munka során értesültünk arról a lehetőségről, hogy a hulladékgyűjtésre pályázati kereteken belül is van lehetőség, majd nem is rösteltük kiaknázni az ebben rejlő potenciált, hiszen több olyan területet is feltártunk, amiknek a megtisztítása eszközök hiányában szinte lehetetlennek tűnt. A pályázat eredményesen zárult. A pályázati forrásból 7 helyszín megtisztítására, 1 figyelemfelhívó kisfilm leforgatására és 1 kupakgyűjtő szív elkészítésére nyílt lehetőségünk.


Melyek voltak ezek a helyszínek és milyen eredménnyel sikerült eljárnotok?


A helyszínek kiválasztása során több szempontot is szem előtt tartottunk. Az első és legfontosabb az volt, hogy először is azokat a helyszíneket találjuk meg, amelyek szem előtt vannak a hétköznapok során, amiket az emberek nap, mint nap láthatnak. Így esett a választás a Penny parkoló és a tüzép közötti területre, ahol nagyobb mennyiségű hulladék lerakódását fedeztük fel. A tavaszi szeles időkben pedig több alkalommal láttuk, hogy a nejlonzacskók ott hemperegtek a parkolóban.

A szemétszedés után, a hulladék újbóli megjelenésének elkerülése érdekében, felvettük a kapcsolatot Szepesi Tibor Polgármester Úrral, akivel gyorsan sikerült megoldást találnunk a problémára.


A következő szempontunk a teremtett természeti környezetünk védelme volt, így találtunk rá a fürdő közelében található, a kertekbe vezető kiserdő melletti sétálóra, valamint a 4-es főút melletti apavári erdő egyik bevezető szakaszára. Mindkét helyszínen jelentős műanyag flakonokat és eldobott kupakokat találtunk. Míg előbbinél a lakosság egy részének helytelen magatartása, addig utóbbinál az elhaladó, főleg kamion forgalomból adódó anomáliak azok, amelyek táptalajt biztosítanak a szemét felhalmozódásának.

Földrajzilag maradva a megkezdett gondolatnál, szintén egy 4-es főút melletti területet szúrtunk ki, a MOL benzinkút mögötti kamionparkolót –, ami gyakorlatilag két ingatlan területén fekszik. Ott elszörnyedve láthattuk az efféle be nem épített területek káros hatásait, hiszen 15 emberrel is kevesen voltunk ahhoz, hogy 1 nap alatt felszedhessük az ott található szemétmennyiséget.

Ebből azokat a konzekvenciákat lehet levonni, hogy a megfelelő biztonsági rendszer kiépítettségének hiányában – ami viszont tudjuk jól, hogy nem minden esetben szab gátat a deviáns viselkedések visszaszorításában –, sajnálatosan több kárt okoz, mint amennyi haszonnal szolgál.

Szepesi Tiborral e kérdésben is egyeztettünk, és nagy öröm volt azt látni, hogy az egyesületünk által javasolt megoldások befogadása mellett, több jelenlegi és jövőbeli önkormányzati fejlesztést érintő kérdésben Polgármester Úr elképzelései között az első helyen szerepel a kamionparkolók felszámolása és az új, innovatív megoldások bevezetése az elhaladó forgalom számára.


Végezetül a Kisújszállás felé vezető felüljáró melletti volt 4-es főút leágazásának, valamint a Sáfránylóger úton található lombtárolóhoz közel eső csatorna menti terület megtisztítása volt a pályázatban is vállalt feladatunk. Ez előbbinél meglepően tapasztaltuk, hogy több fürdőszobai felújításból származó törmelék, kanapé is helyet kapott a területen.

Arról nem is beszélve, hogy a szemétszedés ideje alatt több olyan autóssal találkoztunk – pedig sok látványosság a területen aligha található –, amelyek miután érzékelték, hogy nem zavartalan a terület, feltűnően visszafordultak, Ennek a területnek védelme, még megoldásra vár, azonban az illetékes hatóságokkal már felvettük a kapcsolatot a probléma megoldása érdekében.


Összességében több mint 1 tonna hulladékot gyűjtöttük össze a hétvége folyamán. A megvalósításban nagy segítségére volt egyesületünknek a Berekfürdői Polgárőr Egyesület, valamint a Nagykunsági Környezetvédelmi (NK) Kft., akik nélkül nem zárhattuk volna ilyen szép eredménnyel a hétvégénk.

Mi várható még a Nexustól március hónapban?


Ebben a hónapban közzé fogjuk tenni a közösségi médiában a szemétszedésről készült figyelemfelhívó kisfilmünket, amivel szeretnénk jobban felnyitni az emberek szemét környezetünk védelmére, a helyi közösségek összefogásának fontosságára és azok teremtő erejére. Ezen a héten pedig átadásra fog kerülni a kupakgyűjtő szív, aminek célja az eldobott műanyag kupakok darabszámának visszaszorítása és ezzel párhuzamosan pedig a karcagi civil szféra anyagi támogatásának a növelése.