Meredeken csökkent a londoniak várható élettartama a koronavírus-járvány miatt

Meredeken csökkent 2020-ban a londoniak születéskor várható átlagos élettartama a koronavírus-járvány miatt,

 

a férfiak esetében 2,5 évvel, a nőknél 1,6 évvel, ami a legnagyobb visszaesés a második világháború óta.

A szakemberek az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) adatait "megdöbbentőnek nevezték, és felhívták a figyelmet arra, hogy a szegényebb londoni férfiak körében még nagyobbat, 3,3 évet esett vissza a mutató - olvasható az Evening Standard londoni lapban.

A adatok a szolgálatnak a Covid-19 szélesebb körű hatása az egészségre nevű megfigyelő módszerének eredményei, amely a járványnak a lakosság egészségére és jólétére gyakorolt közvetett hatásait vizsgálja.

Az egészségügyre szakosodott King's Alap független elemző cég kutatása kimutatta, hogy a londoni férfiak várható élettartama 81,3 évről 78,8 évre, a nőké 85 évről 83,4 évre esett vissza 2020-ban az előző évhez képest.

A leggazdagabb londoni férfiak esetében a csökkenés 1,5 év (84,4 évről 83-ra), míg a legszegényebbek esetében 3,3 év (77,9-ről 74,6 évre) - ismertette a napilap.

Korábban a férfiak esetében a londoniaknak volt a legjobb a születéskor várható élettartama az országban, a járvány miatt azonban visszaestek a délnyugat-, délkelet- és kelet-angliaiak mögé.

Anglia szerte a férfiak születéskor várható élettartam 80 évről 78,7 évre csökkent, a nőké 83,6 évről 82,7 évre.

Veena Raleigh, a King's Alapítvány kutatója elmondta, hogy a férfiak 1,3 éves, a nők 0,9 éves várható élettartam csökkenése elsősorban a koronavírus-járvány eredménye, amely 72 ezerrel több halálozást okozott, mint a 2015-19 átlaga.

"Ekkora csökkenés páratlan korunkban, a legnagyobb, amit a második világháború óta mértünk. Ez azért is aggasztó, mert a várható élettartamban bekövetkezett javulás a járvány előtti évtizedben jelentősen lelassult, szélesedtek az egyenlőtlenségek a leggazdagabb és a legszegényebb térségek között" - magyarázta.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek