Print this page

Új oltási tervet fogadott el Szlovénia

A szlovén kormány új oltási tervet fogadott el,

 

ennek keretében a krónikus betegségekben szenvedő betegek előnyben részesülnek az oltásnál, függetlenül attól, hogy melyik korosztályhoz tartoznak

- jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

A miniszter elmondta: miután beoltották az egészségügyi dolgozókat és a 75 évnél idősebbeket, az oltásnál nem lesz többé kritárium, hogy ki melyik korosztályhoz tartozik. A krónikus betegek prioritási listáját a házi orvosok határozzák meg - tette hozzá.

A krónikus betegek beoltását követően a diplomaták és a minisztériumi tisztviselők kerülnek sorra, mert nekik az Európai Unió Tanácsának fél évre szóló soros elnöksége kapcsán többe kell külföldre utazniuk. Szlovénia július 1-jén veszi át ezt a tisztséget. Őket pedig a külföldi missziókban részt vevő katonák követik majd - hangsúlyozta a tárcavezető.

Csak ezután kerülnek sorra a 65 évnél idősebbek, az oktatásban dolgozók, a kormánytagok, az alkotmánybírók, a parlamenti képviselők és más tisztségviselők - jelezte.

Az oltási kampány célja, hogy mielőbb beoltsák a lakosság legalább 60 százalékát, amit a vakcinaszállítmányok jövőbeni érkezésével hozott összefüggésbe.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 5,9 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 123 087-en, közülük a másodikat is 51 406-an kapták meg.

Az országban keddre 729-cel 191 056-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 9 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3863-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 528-an vannak kórházban, 64-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 394 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 243 458-at. Egy nap alatt 11 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5548-ra emelkedett. Kórházban 770 beteget ápolnak, közülük 65-en vannak lélegeztetőgépen.