Print this page

Üzletszerűen elkövetett csalások miatt tartóztattak le egy férfit

Számos, különböző értékre elkövetett csalás miatt rendelte el egy fiatal férfi letartóztatását a Pécsi Járásbíróság

 

- közölte a bíróság pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy a bíróság csütörtökön hozott döntésével egy hónapra rendelték el a gyanúsított letartóztatását ötrendbeli nagyobb és tizenhárom rendbeli kisebb értékű, valamint hétrendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó értékű, üzletszerűen elkövetett csalás miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a férfi 2019-ben és 2020-ban tíz fiktív nevet felhasználva e-mail-fiókokat hozott létre, ezek segítségével pedig hirdetésekben nagy összegű magánkölcsönöket kínált.

A kölcsön nyújtásának feltételeként a hirdetésre jelentkezőktől a hitelügyintézés költségeinek fedezésére különböző pénzösszegeket kért, melyet a jelentkezőknek - a gyanúsított, élettársa és egy ismerőse tulajdonában álló - különböző bankszámlákra kért átutalni. A férfinak a kölcsön nyújtása nem állt szándékában és arra lehetősége sem volt, az átutalást követően a gyanúsított a sértettekkel megszakította a kapcsolatot, az ígért hitelösszeget számukra nem utalta át.

A gyanúsított összesen mintegy négy és félmillió forintos kárt okozott a becsapott embereknek, ebből a férfi édesapja több sértett részére csaknem 1,2 millió forintnyi kárt megtérített.

A bíróság közleményében megjegyezték, hogy a gyanúsított az eljárás korábbi szakaszában történt kihallgatását követően is folytatta a bűncselekmények elkövetését, ezért alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű bűncselekményeket követne el, illetve a bizonyítást veszélyeztetné azzal, hogy tárgyi bizonyítási eszközt semmisítene meg vagy rejtene el - indokolta a férfi letartóztatását a bíróság.

A határozat ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, ezért a végzés nem végleges.