Befejeződött a „karcagi termékek piaca” című pályázat megvalósítása

Európai Uniós forrás segítségével a Karcag Városi Önkormányzat befejezte a Vásárcsarnok melletti nyitott piac terének lefedését a TOP-1.1.3-15-JN1-2016-00015 pályázat keretén belül.

 


Európai Uniós forrás segítségével a Karcag Városi Önkormányzat befejezte a Vásárcsarnok melletti nyitott piac terének lefedését. Szombattól az árusok már itt kínálhatják termékeiket.
- Miért fontos a város szempontjából ez a beruházás?- kérdeztük a helyszínen Szepesi Tibor polgármestertől:

- Eddig egy szabadtéri piac területen lehetett megvásárolni a háztartásokba szükséges zöldséget, a piacon árult termékeket. Ez a szabadtéri terület újult most meg, teljesen új burkolatot kapott, elkészült a csapadékvíz elvezetés és fedett résszel került átalakításra a terület. Azt gondolom egy olyan kulturált területen lehet most már a piaci bevásárlásokat folytatni, ami az időjárás viszontagságaitól is megkíméli mind a vásárlókat mind az eladókat.

A beruházás európai uniós (TOP-os) forrásból valósult meg. A felújításra közel 110 millió forint volt. Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a területnek a rendezése nem ért véget a pályázattal, hiszen nagyon sok további fejlesztés fogja érinteni ezt a területet is. Elindult a kerékpárút fejlesztés, ami érinteni fogja a piacot, a megközelítése teljesen újszerű lesz, de foglalkoznunk kell a parkolók további kialakításával. A tereprendezéshez a jobb időre várunk, ez már önkormányzati feladatból kerül megvalósításra. Terveink szerint ez további zöldítést: faültetést, gyeprácsos füvesítést jelent. Ez azért nagyon fontos, mert erre a részre csütörtöki, szombati napokon jelentős elárusító várható a karcagi piacra, s akkor ezeket a területeket is be lehet vonni a piaci árusításba - jelentette ki a helyszínen a városvezető.
Dr. Fazekas Sándor kormánybiztos, korábbi földművelésügyi miniszter szerint Karcagon a piac egy nagyon fontos szerepet tölt be a lakosság ellátásában, de egyúttal közösségi tér is.

- Látszik, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye, a kormány vidéki településeket támogató politikája lehetővé tette, hogy ez a régen várt beruházás megvalósuljon, s így fedett piacon lehet majd a jövőben vásárolni. Ez azért is hasznos, mert a helyi és környékbeli termelők, mezőgazdasági vállalkozásoknak a termékei közvetlenül kerülnek értékesítésre a lakosság részére. Ez egy rövid ellátási lánc, ismerve a felhozatalt, azokat, akik akár kézműves élelmiszer előállítóként, akár kistermelőként dolgoznak, a legjobb terméket tudják ide hozni a karcagiaknak - mondta a kormánybiztos.
F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint nemcsak a város, a térség szempontjából is fontos ez a beruházás.

- Az idősebb karcagiak emlékeznek rá, hogy ez a rész a baromfik, tyúkok piacra volt, s mindig egy kicsit mostoha része volt a piacnak, hiszen amikor megépült a Vásárcsarnok, akkor ide pakoltak azok az árusok akik zöldséget baromfit árultak. Igazából mindig hiányzott az, hogy legyen egy kulturált része ennek a piacnak is. Ezen a fedett részen mostantól esőben, hóban, rossz időben is nyugodtan lehet kényelmesen vásárolni. Fontos, hogy nemcsak vásárlási, hanem találkozási pont is a karcagi piac, hiszen szombat délelőtt olyan emberek találkoznak itt, olyanokkal lehet összefutni, akikkel egész héten nem találkozunk, így nemcsak az árusításnak, a kereskedelemnek, hanem az ismerősökkel, barátokkal való találkozásoknak is fontos pontja ez, olyan mint régen Rómában a fórum- fogalmazott a képviselő.
A „Helyi gazdaságfejleszztés” című pályázati kiírására benyújtott projekt 100,00 millió Forint 100 % -os vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Karcag Városi Önkormányzat a pályázati forrásból az 5300 Karcag, Kacsóh utca 7-9. szám alatt található zárt Vásárcsarnok melletti nyitott piac terének lefedését valósította meg annak érdekében, hogy a helyi termelők helyi piacra jutásának körülményei javuljanak.

Az acél tartószerkezethez kapcsolódóan megépítésre kerültek a fém vázszerkezetű, keményfa standok. A fejlesztendő terület járdafelülete térkő burkolattal került megépítésre. A piacra járók többsége kerékpárral érkezik, ezért 5 darab 8 állásos kerékpártároló is elkészült.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult pályázat a „Helyi termelők, helyi piacra jutásának támogatása” célterületre irányult. A fejlesztés eredményeként a településkép rendezettebbé válik, és nő a lakosság életszínvonala.

A projektről bővebb információt a www.euprojekt.karcag.hu/piac.html oldalon olvashatnak.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek