Hétfő éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe

Még öt napig, jövő hétfő éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe - hívta fel a figyelmet Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdán az M1 és a Kossuth Rádió közös műsorblokkjában.

 

Elmondta: a felvételi eljárásban és a pontszámításban a múlt évi szabályokhoz képest nincs alapvető változás: alapképzésben és az osztatlan képzésben legalább egy emelt szintű érettségi vizsgával kell rendelkezniük a diákoknak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára arra is emlékeztetett, hogy azok, akik a szeptemberben induló alap-, mester- vagy osztatlan képzések, a felsőoktatási szakképzések valamelyikén szeretnék folytatni tanulmányaikat, jelentkezéseiket kizárólag a felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi felületen keresztül nyújthatják be, és azt február 20-áig kell hitelesíteni.

Ingyenesen három, összesen hat képzésre lehet jelentkezni, de mindegyik kiválasztott képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is megjelölhető.

A megjelölt maximum hat képzés rangsorát áprilisban még lehet módosítani, de újak felvételére már nem lesz mód. Egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa sorrendbe állítottak közül az első olyanra, amelynél a pontszáma legalább eléri a felvételi ponthatárt.

"Most azt látjuk a felvi.hu-n, hogy a tavalyihoz képest nagyobb az érdeklődés, azt szeretnénk, ha minél többen jelentkeznének" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Hankó Balázs kitért arra is, hogy 2021-26 között több mint 1500 milliárd forintos támogatáshoz juthat a felsőoktatás.

A gazdaság-újraindítási akcióterv során ez a terület lesz "Magyarország lokomotívja" - mondta, hozzátéve: akik most jelentkeznek, tanulmányaik végére egy infrastrukturálisan és képzési keretrendszerében megújult felsőoktatásból léphetnek át, amely jóval több - a gazdasági szereplőkkel közösen megvalósuló - gyakorlati képzési elemmel lesz felvértezve.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: legutóbb száz éve, Klebelsberg Kuno minisztersége idején valósulhatott meg ilyen nagy felsőoktatási fejlesztés, és az elmúlt évek adatait tekintve négyszer annyi uniós fejlesztési forrás áll majd a terület rendelkezésére.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek