Print this page

Negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett Magyarországra

Húszezer ember oltására elegendő, negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett Magyarországra - közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília elmondta: Magyarországon jelenleg ötféle vakcina engedélyeztetése történt meg, és összesen 19,7 millió adag oltást kötöttek le.

Az úgynevezett nyugati vakcinákon túl Oroszországból 1 millió ember oltására elegendő Szputnyik-V vakcina, míg Kínából 2,5 millió ember oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag érkezik majd különböző tételekben.

Az AstraZeneca készítményéből 6,5 millió adag a terv, míg a Pfizer/BioNTech oltóanyagának eddig beszállított nyolc és a Moderna két szállítmányából félmillió adag érkezett.

Kiemelte: mindegyik vakcina elégséges védelmet nyújt a vírus ellen, megakadályozza a betegség súlyos lefolyását és a szövődmények kialakulását. A kutatások azt mutatják, hogy nem egy egyszerű alsó- és felsőlégúti kórokozóról van szó, a vírus az egész szervezetet képes megbetegíteni.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus természete, megbetegítő képessége nem változott, tehát továbbra is azok a legveszélyeztetettebbek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, így továbbra is fontos a meglévő alapbetegségek kontroll alatt tartása.
Kérdésre válaszolva elmondta: alapesetben a daganatos betegek, a magas vérnyomásban, az autoimmun és a cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a védőoltást, azonban minden esetben az oltóorvos dönt a páciens beolthatóságáról, az aktuális egészségi állapotát figyelembe véve.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy a járványügyi adatok jelenleg kedvezőek Magyarországon. Ugyanakkor a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja az előző hetek csökkenése után ismét emelkedik, különösen Debrecenben és Nyíregyházán.

Jelezte, az idősotthonokban korábban elrendelt felvételi tilalmat már korábban feloldották, jelenleg a látogatási és az intézményelhagyási tilalom van érvényben. Az intézményi felvételnek feltétele két, egymástól 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR-teszt - mondta.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy kedvezően alakulnak a magyar járványügyi adatok; csökken mind a napi új fertőzöttek, mind pedig az aktív fertőzöttek száma.

Ugyanakkor a járvány még tart, és a pandémia alakulását sok helyen befolyásolja a vírusmutánsok megjelenése, a harmadik hullám elindulásának veszélye - hívta fel a figyelmet.