Mindennapi boldogtalanságaink

A „Mindig van remény” Daganatos Betegekért Alapítvány meghívására érkezett újból Karcagra dr. Zacher Gábor főorvos, aki Mindennapi boldogtalanságaink címmel tartott előadást a Dérynében.

Váczi Attiláné, a „Mindig van remény” Daganatos Betegekért Alapítvány elnöke szerint nagyon fontos lenne, hogy a társadalom elfogadóbban, tudatosabban viszonyulna az elmúláshoz, a daganatos betegekhez. Ehhez is kapcsolódik az általuk évente szervezett nárcisz ültetés/szedés, hiszen ez a virág a születés - elmúlás örök körforgását jelképezi. A nárciszokkal felhívjuk a figyelmet arra, hogy az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető, de ugyanilyen fontos, hogy az egészséges emberek is foglalkozzanak a lelkükkel. Ehhez szakembereket is hív az egyesület az  emberi élet örömeiről, sikereiről. Így érkezett újra Karcagra dr. Zacher Gábor főorvos, akit a boldogság, boldogtalanság, függőség témaköréről szólt. 

Kiemelte, biztosan nem leszünk boldogok, ha önmagunkkal nem vagyunk tisztában: hiszen ha nem ismerjük önmagunkat, a problémáinkat sem tudjuk sem felismerni, sem megoldani. Minden más – egészség, pénz, társ stb. – csak ez után következik. A szakember szerint az alapkérdés az, hogy mennyire tudjuk keretek között tartani saját függőségeinket, hogy abból ne legyen problémánk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szülői mintaadás döntő lehet sok függőség megelőzésében, hiszen a tiltás nem biztos, hogy működik a serdülőknél, fiataloknál, ha otthon épp más példát lát. Jó tudni, hogy rengeteg függőség fenyeget a hétköznapjainkban: mobiltelefon, számítógép, közösségi média, nikotin – amely a szakember szerint az egyik legintenzívebb függőségnek számít –, étel, koffein, gyógyszer, munka. Utóbbiból is alakulhat ki függőség. Zacher Gábor felhívta a figyelmet, a függőségen túl lehet jutni, meg lehet tőlük szabadulni, de ehhez előbb fel kell ismerni és akarni kell orvosolni függőségeinket, hiszen ezen is múlik boldogságunk vagy boldogtalanságunk.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14