Halálos tűz egy karcagi feldolgozó üzemben

Területi ellenőrző gyakorlat helyszíne volt egy karcagi üzem telephelye,

ahol, a feltételezés szerint, akkora tűz alakult ki, hogy abban két ember is halálát lelte. A május 5-én megtartott gyakorlaton karcagi, kisújszállási, kunhegyesi, szolnoki és tiszafüredi tűzoltók vettek részt.

A feltételezés szerint egy karcagi Kft. telephelyén, az egyik tárolóban, karbantartási munkálatok közben, nagy mennyiségű kartonpapír gyulladt meg. A tűz elsődlegesen az emeleti tároló helyiséget, továbbá a hűtéshez használt ammónia konténeres gépészetét, ezáltal a telephelyen és annak közelében tartózkodó munkatársakat veszélyeztette. A dolgozók megpróbálták elhagyni az épületet, azonban többen füstmérgezést kaptak, többen nem tudtak kijutni a szabadba. Egy ember a tűzben, társa a füstben vesztette életét, három emberről semmit sem lehetett tudni.


Nehezítette a tűzoltók dolgát, hogy a létesítményben működő beépített tűzvédelmi berendezések – az éppen folyó karbantartási munkák miatt – nem működtek, emiatt a lángok elharapództak, kiterjedt tűz pusztította az üzemet.
Kovács Krisztián tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy ilyen összetett esetben a tűzoltóknak, mindent meg kell tenniük azért, hogy a túlélőket megtalálják, és biztonságos helyre vezessék őket. Elsősorban tájékozódniuk kell, kikérdezni a dolgozókat, minden lehetséges információt begyűjteni ahhoz, hogy rövid időn belül eljussanak a sérültekhez. Az ilyen jellegű létesítményeket a legtöbb esetben korábban, szituációs begyakorló gyakorlat vagy helyismereti foglalkozás keretében már megismerték a tűzoltók, de az extrém körülmények, a hő- és füstterhelés, a dolgozók körében kirobbant pánik, vagy az épület sajátosságai mindenképpen összetett feladat elé állítják a tűzoltókat. Ennél a gyakorlatnál a katasztrófavédelmi mobil labor és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is szerephez jutott, előbbi (egyebek között) a károsanyag-kibocsátást mérte, utóbbi a tűzoltás vezetésébe kapcsolódott bele.
Öt település tűzoltóinak összehangoltan, pontosan, és időveszteség nélkül kellett dolgozniuk, betartva a szabályokat, amit egyébként maga a főfelügyelő ellenőrzött. A gyakorlat végrehajtása megfelelt az elvárásoknak.